vitamine b12

Vitamine B12 – kobalt groep van biologisch werkzame stoffen die cobalaminen hydroxocobalamine kopen behoort tot de groep B-vitaminen.

Onder Vitamine B12 is vooral bedoeld cyanocobalamine, hoewel cobalamine, naast de nog onder – hydroxocobalamine en de twee co-enzym vormen van vitamine B12: methylcobalamine en 5-dezoksiadenozilkobalamin. Dit komt door het feit dat de meeste vitamine B12 komt het menselijk lichaam in de vorm van cyanocobalamine.

Vitamine B12 – het enige in water oplosbare vitamine die zich ophopen in het lichaam ophopen in de lever, nieren, longen en milt.

Cyanocobalamin is een kristallijn poeder van donkerrode kleur, geurloos. Cyanocobalamine is relatief stabiel in licht en bij hoge temperaturen.

De chemische formule van cyanocobalamine: C 63 H 88 CoN 14 O 14 P

Coa- [a- (5.6-Dimethylbenzimidazolyl)] – Cob-cobalt-cyanide, of a- (5,6-dimethylbenzimidazolyl) -kobaltide cyanide

Functies van vitamine B12

Vitamine B12 heeft, net als andere vitamines, een enorm aantal gunstige eigenschappen die een gunstig effect hebben op het menselijk lichaam, waaronder. hij:

 • versterkt de immuniteit;
 • verhoogt energie;
 • helpt bij het normaliseren van lage bloeddruk;
 • verbetert de concentratie, het geheugen en het evenwicht;
 • voorkomt depressie , seniele dementie en verwarring van denken;
 • hydroxocobalamine kopenhelpt om het uiteenvallen van mentale activiteit als gevolg van AIDS in te dammen;
 • belangrijk voor de normale groei, maar ook om de eetlust te verbeteren;
 • voorkomt het optreden van bloedarmoede;
 • reguleert de voortplantingsfunctie en corrigeert de afname van het gehalte aan spermatozoa in zaadvloeistof;
  Speelt een belangrijke rol in de regulatie van de functie van de hydroxocobalamine kopen hematopoietische organen;
 • ondersteunt het zenuwstelsel in een gezonde staat;
 • vermindert prikkelbaarheid;
 • helpt te overwinnen slapeloosheid, en helpt ook om zich aan te passen aan veranderingen in slaap en waakzaamheid, wat wordt verklaard door de deelname van cyanocobalamine aan de synthese van melatonine;
 • voorkomt infiltratie van leververvetting, verhoogt het zuurstofverbruik door cellen bij acute en chronische hypoxie.

Bovendien vitamine B12:

Vitamine B12 neemt deel aan de processen van transmethylatie, waterstoftransport, activeert de synthese van S-methylmethionine (vitamine U) . Versterking van de synthese en het vermogen om eiwit in het lichaam te accumuleren, heeft cyanocobalamine ook een anabolisch effect.

Ook vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de regulatie van bloedvormende organen: het deelneemt aan de synthese van purine en pyrimidine basen, nucleïnezuren noodzakelijk hydroxocobalamine kopen erythropoiese proces actief beïnvloedt de accumulatie in erytrocyten van verbindingen die sulfhydrylgroepen.

Vitamine B12 is noodzakelijk voor de normale assimilatie van foliumzuur bij de vorming van erytrocyten en zenuwcelmembranen, en neemt deel aan DNA-vormingsreacties.

Het neemt ook deel aan het metabolisme van vetten en koolhydraten, verbetert de synthese en het vermogen om eiwitten te accumuleren, neemt deel aan waterstoftransportprocessen.

Symptomen van vitamine B12-tekort (hypovitaminose)

Een laag cyanocobalamine-gehalte verdubbelt de ontwikkelingssnelheid van de ziekte bij mensen met AIDS.

Een lichte daling in het bloed cyanocobalamine dan normaal kan aanzienlijke schade aan de hersenen en het zenuwstelsel.

Ook kan een gebrek aan vitamine B12 veroorzaken: slechte verteerbaarheid van voedsel, constipatie , lever uitbreiding, provoceren chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressie, duizeligheid , oorsuizen, slaperigheid, hoofdpijn , kortademigheid, gezichtsstoornissen, hallucinaties, geheugenverlies, pernicieuze anemie, neurologische aandoeningen, immuundeficiënties, gastroduodenitis, maagzweer en darmzweren.

Indicaties voor het nemen van vitamine B12

Chronische anemie (anemie) , die optreden met een tekort aan vitamine B12 (ziekte van Addison-Biermer, alimentaire macrocytische anemie), in gecombineerde therapie van anemie (zoals ijzer, posthemorrhagic, aplastische anemie als gevolg van toxische stoffen en / of drugs). Chronische hepatitis , pancreatitis , levercirrose , leverfalen. Alcoholisme, hydroxocobalamine kopen langdurige koorts. Polyneuritis , ischias , neuralgie (zoals trigeminale neuralgie), hypotrofie, kabelbaan myelose, perifeer zenuwletsel, amyotrofische laterale sclerose, vitamine b12cerebrale parese (CP), de ziekte van Down. Huidziekten (psoriasis, fotodermatosis, herpetiforme dermatitis, atopische dermatitis).

Voor profylaxe – bij het toekennen biguaniden, PASK, ascorbinezuur in hoge doses, pathologie van maag- en intestinale malabsorptie van vitamine B12 (resectie van de maag, dunne darm, ziekte van Crohn, coeliakie, malabsorptiesyndroom, spruw), kwaadaardige tumoren van de alvleesklier en darmen , stralingsziekte.

Vitamine B12 is ook geïndiceerd in spanning en lange voorkomende infecties met een dieet, met een nieraandoening, bij allergische aandoeningen (astma, urticaria).

Het gebruik van vitamine B12 is aangewezen bij premature en pasgeboren baby’s na de infectie.

Contra-indicaties voor het nemen van vitamine B12

Overgevoeligheid, trombo-embolie, erythremie, erytrocytose, zwangerschap (er zijn afzonderlijke indicaties van mogelijke teratogene effecten van B-vitamines in hoge doses), lactatieperiode.

Met de nodige voorzichtigheid: angina pectoris , goedaardige en maligne neoplasmata, vergezeld van megaloblastaire bloedarmoede en vitamine B12-tekort, neiging bloedpropjes te vormen.

Doseringen van vitamine B12-inname

Vitamine B12 wordt oraal, subcutaan (SC), intramusculair (IM), intraveneus (iv) en intralumbly ingenomen:

 • met Addison-Birmer-anemie – 100 – 200 mcg / dag om de dag;
 • met funiculaire myelose, macrocytische anemie met schending van de functie van het zenuwstelsel – 400 – 500 mcg / dag in de eerste week – dagelijks, daarna met tussenpozen tussen hydroxocobalamine kopen toedieningen tot 5 – 7 dagen (gelijktijdig foliumzuur voorschrijven ); in de periode van remissie, een onderhoudsdosis van 100 mcg / dag 2 maal per maand;
 • in aanwezigheid van neurologische gebeurtenissen – 200-400 mcg 2-4 maal per maand;
 • met acute posthemorrhagische en ijzergebreksanemie – 30 – 100 mcg 2-3 maal per week;
 • met aplastische bloedarmoede – 100 mcg vóór het begin van klinisch-hematologische verbetering;
 • met schendingen van het zenuwstelsel – 200-400 mcg 2-4 keer per maand;
 • functies van vitamine b12met ziekten van het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel – 200-500 mcg om de andere dag gedurende 2 weken;
 • met verwondingen van het perifere zenuwstelsel – 200-400 mcg om de andere dag gedurende 40-45 dagen;
 • met hepatitis en cirrose van de lever  – 30-60 mcg / dag of 100 mcg om de andere dag gedurende 25-40 dagen;
 • met stralingsziekte – 60-100 mcg dagelijks gedurende 20-30 dagen;
 • met funikulyarnom-myelose, laterale amyotrofische sclerose – endolumbulair, 15 – 30 mcg met een geleidelijke verhoging van de dosis tot 200-250 mcg voor toediening;
 • om het tekort aan vitamine B12 te elimineren wordt toegediend in / m of / in, 1 mg per dag gedurende 1-2 weken; voor profylaxe – 1 mg eenmaal per maand in / m of in / in;
 • voor kinderen van jonge leeftijd met voedselbloedarmoede en premature zuigelingen – sc, 30 mcg dagelijks gedurende 15 dagen;
 • met dystrofie bij jonge kinderen, de ziekte van Down en hersenverlamming – S, 15-30 mcg om de andere dag.

Symptomen van een overdosis (hypervitaminose) van vitamine B12

Bijwerkingen met een overdosis cyanobacterine:

 • longoedeem;
 • сongestief hartfalen;
 • trombose van perifere bloedvaten;
 • netelroos;
 • zelden – anafylactische shock.

Bronnen van vitamine B12

Vitamine B12 wordt voornamelijk aangetroffen in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

Groenten: zeekool, soja- en sojaproducten, gist, hop.

Dieren: lever, nieren, hart, hersenen, rundvlees, gevogelte, vis, eieren, kaas, melk en andere zuivelproducten.

Synthese in het lichaam: in het lichaam synthetiseert vitamine B12 intestinale bacteriën, maar alleen in die gebieden waar absorptie niet voorkomt.

Interactie van vitamine B12 met andere stoffen

De absorptie van cyanocobalamine kan worden voorkomen door kalium. Omdat cyanocobalamine zich ophoopt in het lichaam, is er geen gevaar voor korte hydroxocobalamine kopen kuren met kaliuminname, maar langdurig gebruik van kalium (bijvoorbeeld bij patiënten die diuretica gebruiken) kan leiden tot uitputting van de voorraad cyanocobalamine.

Bij gebruik van antihyperlipidemische geneesmiddelen is de absorptie van vitamine B12 verminderd.

Corticosteroïde hormonen, evenals neuroleptica, dragen bij tot de elutie van cyanocobalamine.

Een tekort aan cyanocobalamine kan optreden bij het gebruik van antituberculeuze geneesmiddelen.

Vitamine C (ascorbinezuur) in grote hoeveelheden kan het vermogen hydroxocobalamine kopen beïnvloeden om vitamine B12 uit voedsel te adsorberen.